Uszczelki z płyty gumowej

USZCZELKI Z GUMY WYKONANE Z MIESZANEK GUMOWYCH OPARTYCH O KAUCZUKI SĄ POPULARNYM ROZWIĄZANIEM, PONIEWAŻ CHARAKTERYZUJĄ SIĘ BARDZO DUŻĄ WYTRZYMAŁOŚCIĄ I TRWAŁOŚCIĄ

Uszczelki z gumy znajdują zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu.

Uszczelki płaskie wycinane są przy zastosowaniu nowoczesnej technologii z niezwykłą precyzją z użyciem materiałów, płyt najwyższej jakości, które gwarantują długą żywotność.

Mieszanki gumowe

Płyty gumowe NBR – Bardzo dobra odporność na oleje. Dobry stosunek elastyczności do wytrzymałości mechanicznej. Dobrze uszczelnia i nie przepuszcza powietrza i gazów.

Płyty gumowe EPDM – Duża odporność na starzenie cieplne, warunki atmosferyczne, dobra odporność na ozon i kwasy nieorganiczne oraz słaba odporność na kwasy organiczne. Max. tempertura pracy do 100°C, okresowo 120°C.

Płyty gumowe (VITON) kauczuk fluorowy FPM/FKM. Uszczelki z Vitonu są elastyczne, a przy tym odporne chemiczne, odporne na gorąco i niepalne. Nie tracą właściwości w temperaturach od -20°C do 205°C.

POLIURETAN – stosowany do uszczelnienia i wypełniania jako dystans

WŁAŚCIWOŚCI ELASTOMERÓW POLIURETANOWYCH

  • twardość 55 – 95° ShA
  • zakres temperatur od -30°C do +80°C
  • duża odporność na rozciąganie i pękanie

Płyty gumowe SBR. Do ogólnego przeznaczenia. Mogą być stosowane w zakresie temp. od -30° do 70°C w roztworach wodnych o odczynie obojętnym. Nie są odporne na promienie słoneczne.

Płyty gumowe SBR/NR. Do kontaktu z żywnością, posiadają atest PZH, mogą być stosowane w przemyśle mleczarskim, piwowarskim, mięsnym, drobiarskim, rybnym oraz krótkotrwałego kontaktu z produktami spożywczymi w przemyśle owocowo-warzywnym oraz wytwórniach octu i musztardy, pod warunkiem zachowania zgodności produktów z odpowiednimi wymaganiami dotyczącymi jakości zdrowotnej żywności. Max. temp. pracy 70°C.

Oprócz tego dostępne są również z POM, PP, PE, Silikonu – zastosowanie w przemyśle spożywczym.